Kako biti prvi na Google-u

Jedan od najvažnijih ciljeva kojem današnji biznisi, kompanije i brendovi teže jeste kako do prve pozicije na Google-u?

Strategije i akcije potrebne kako bi vaše internet stranice bile rangirane visoko u rezultatima pretraživanja. Kako da se nađete na prvoj stranici Google-a?

POZOVITE NAS
kako biti prvi na google

Ukoliko bismo ovaj proces uporediti sa nečim, ostvarivanje prve pozicije u rezultatima pretrage za određenu ključnu reč ravno je osvajanju Olimpijske medalje u sprintu na 100m. Jednostavno, ne postoji prečica kojom možemo ostvariti ovaj cilj – zahteva znanje, predani rad, vreme i fokusiranje na kvalitet sadržaja i Google-ovu filozofiju pod nazivom EAT (eng. expertise, authority, and trustworthiness), ili stručnost, autoritet i pouzdanost.

Mnogo realniji cilj kojem preduzetnici treba da teže je pozicioniranje na prvoj stranici Google-a za određenu pretragu na ovom pretraživaču.

Važnost prve stranice na Google-u

Prva stranica u rezultatima pretrage je „Sveti Gral“ svakog preduzetnika i optimizacija sajta za pretraživače (SEO) predstavlja proces uz pomoć kojeg ostvarujemo i borimo se za određene rezultate.

Rezultati pretrage na Google-u svake godine su sve robusniji i robusniji – u njima se nalaze pomešani rezultati fotografija, video-klipova, razna pitanja i odgovori, boksevi sa korisnim informacijama, informacije o preduzećima na lokalu, i mnogo drugih podataka razvrstanih uz pomoć Google algoritma.

Zvanični podaci govore da čak tri četvrtine, ili 75% korisnika ne odlazi na druge stranice rezultata pretraživanja, a ono kako je Google pomogao, ipak, preduzetnicima je neograničen „scroll“, tj. prikazivanje rezultata pretrage na mobilnim telefonima.

Takođe, jedna studija je pokazala da CTR (eng. click-through rate) prvog rezultata pretraživanja iznosi 31%, drugog 12,5% i trećeg 9% – ovo praktično znači da će svaki treći korisnik kliknuti na prvi rezultat u rezultatima organske pretrage, dok procenat klikova na ostale rezultate na stranici značajno opada.

Što se tiče sadržaja koji se prikazuje u rezultatima pretrage Google-a, istraživanje pokazuje da su to: HTTPS web stranice (94%), slična pitanja (84%), table znanja (41%), ocene/mišljenja (popularne zvezdice, 39,8%), Google Ads plaćene reklame (39,6%), informacije na lokalu (36%), video (22%), itd.

Kako da se rangirate na prvoj stranici rezultata pretrage na Google-u

Da biste se našli na prvoj stranici rezultata pretrage, potrebno je da maksimalno unapredite svoje internet marketing strategije. Potrebno je dosta vremena i novca, ali dugoročno gledano, kvalitetan SEO se veoma isplati na duge staze. Evo nekoliko najvažnijih koraka koje morate da preduzmete u okviru vaše strategije na Internetu:

  • Ključne reči. Prikazivanje stranica vašeg sajta u okviru rezultata pretrage za ODREĐENU ključnu reč. Ukoliko se vaš sajt/stranica rangira za potrebno pogrešne ključne reči, može se reći da ste promašili investiciju. Odabir pravih ključnih reči na osnovu parametara iz vašeg prodajnog / marketing plana predstavljaju krucijalnu akciju kojom unapređujete svoje poslovanje na Internetu.
    Pre dizajna, redizajna vašeg sajta, ali i kao redovnu aktivnost vašeg online marketinga, veoma je važna analiza sajta, koja će vam pokazati da li se vaš sajt rangira za određene ključne reči, istraživanje konkurencije, ključne reči koje predstavljaju šanse u budućem periodu i dr.
  • Kvalitetan sadržaj. Kao što se odlučujete da čitate časopise ili knjige koje pišu kvalitetni autori sa autoritetom, tako se i Google odlučuje da prikazuje u svojim rezultatima pretraživanja sajtove koji imaju najkvalitetniji sadržaj. Čuvena složenica Content is king verovatno nikad neće prestati da važi kao jedan od faktora rangiranja na svim pretraživačima.
    Iz iskustva, osmišljavanje i kvalitetna implementacija sadržaja predstavlja jedan od najtežih izazova, iako možda ne deluje tako na prvi pogled, kada je u pitanju borba za pozicije na pretraživaču.
  • Optimizacija za mobilne telefone. Google je pre nekoliko godina uveo mobile-first filozofiju koja govori o tome da će performanse vašeg sajta ocenjivati samo koristeći mobilnu verziju vašeg sajta, dok desktop verzija postaje manje važna.
    Podaci pokazuju, a i svaki vlasnik sajta se može lično uveriti, da je broj poseta sa mobilnih telefona prestigao broj poseta sa desktop uređaja. Sav vaš trud u vezi optimizacije sajta može da bude uzaludan ukoliko vaš sajt nije responsive ili optimizovan za korišćenje na mobilnim uređajima.
  • Optimizacija za pretragu u lokalu. Koristite obavezno Google Business Profile kako biste algoritmu Google-a naznačili da poslujete na određenim lokacijama. Ovo je veoma važno jer korisnici sajta veoma često pretražuju lokalne ponude i traže sajtove sa geografski bližim sadržajima, kao npr. „izrada sajtova zrenjanin“

/////

Neka istraživanja pokazuju da postoji preko 200 faktora rangiranja na Google-u – neka su veoma značajna, a neka manje značajna i njihova implementacija u okviru vaših sajtova predstavljaju put ka uspehu poslovanja na Internetu.

Težnja da vaši web sadržaji budu na prvoj stranici Google pretrage deluju veoma realno uz određene kvalitetne internet strategije, dok opcija prvi na Google-u treba da bude najvažniji mogući cilj internet poslovanja vaše firme.