Najnoviji članci na blogu

SEO dijagnostika: istraživanje konkurencije

Objavio , dana фебруар 5, 2022 u kategoriji Internet poslovanje, Optimizacija sajta
istraživanje konkurencije

Istraživanje konkurencije predstavlja jedan od analitičkih poslova u svim sferama svog poslovanja, ne samo kada je u pitanju optimizacija za pretraživače.

Kao i u saobraćaju, veoma je važno da pazite kako vozite, ali pored toga, važno je da obratite pažnju i na druge učesnike u saobraćaju jer nikad ne znate u kakvoj situaciji se možete naći. Isti je slučaj i sa SEO dijagnostikom – pored svog kvalitetnog rada, važno je posmatrati / pratiti šta radi konkurencija.

Za koje ključne reči se rangiraju sadržaji, za koje tipove sadržaja, na kojim sajtovima su ostvarili povratne veze (backlinks) i, na kraju krajeva, gde su vaše stranice sa ključnim rečima u odnosu na njih.

Na osnovu ove SEO dijagnostike, predlažete klijentu poboljšanja i unapređenja njegovih internet marketing strategija.

Istraživanje konkurencije u oblasti optimizacije za pretraživače predstavlja izveštaj koji se redovno definiše, kako bi se pratili najvažniji konkurenti, kao i ulazak nekih novih takmaca na tržište. Sve dok imate svoj sajt, imaćete i konkurenciju sa kojom trebate da vodite bitke na SEO tržištu.

Saznajte više: Kako biti prvi na Google-u

Otkrivanje konkurencije

Vrlo često imamo prilike da vidimo da klijent nema prave informacije kada je u pitanju konkurencija, da vrlo često obraća pažnju na konkurente bez značaja, a nema definisanu SEO dijagnostiku kada su u pitanju pravi konkurenti na tržištu.

Uz pomoć različitih SEO alatki i web servisa otkriva se realno stanje na tržištu određenih ključnih reči i definišu se PRAVI konkurenti. Kao što je važno otkriti prave, tako je važno definisati i konkurente koje je važno pratiti, ali nisu relevantni (npr. Wikipedia, sajtovi velikih novinskih kuća i dr.)

Otkrivanje razlika između vas i konkurencije

Kada ste otkrili pravu konkurenciju, važno je pristupiti analizi njihovih SEO karakteristika i otkriti u kojim oblastima se ključne reči razlikuju u odnosu na vaše sajtove. U okviru ovog koraka veoma je važan korak kompetitivna analiza i gde ste na tablici u odnosu na konkurenciju.

Pročitajte više: Najvažniji trendovi u digitalnom marketingu 2022.

Otkrivanje snage konkurencije

Veoma važan korak takođe je otkrivanje „snage“ konkurencije – najvažnije stranice, stranice koje donose najviše poseta, ključne reči za koje su web stranice konkurencije najviše rangirane, ključne reči sa najvećim obimom pretraga, itd… Otkrijte u čemu je snažna vaša konkurencija, napravite strategiju, odlučite da li i za koje ključne reči vredi da ulazite u bitku i krenite u definisanje i realizaciju plana.

Takođe, veoma je važno da shvatite i strukturu sajta konkurencije – ovo je informacija koja značajno može da vam pokaže zašto su mu sadržaji tako dobro rangirani na pretraživačima i da predložite klijentu unapređenje postojeće hijerarhije stranica.

Tehnički parametri sajtova konkurencije

Struktura sajta je prvi korak, a zatim potrebno je da (pr)ocenite i web stranice konkurencije sa tehničkog aspekta. Kao što analizirate tehničke performanse svojih sajtova, potrebno je oceniti i tehnikalije konkurencije. Npr. ne optimizuju svi dodaci za WordPress performanse sajtova identično i sa istom efikasnošću, tako da dijagnostika tehničkih performansi konkurenta može vam dati korisne informacije.

Pročitajte više: Stigla 2022: godina ubrzanja

Možda najteža poddisciplina kada je u pitanju optimizacija sajtova za pretraživače je izgradnja povratnih veza, ili backlink-ova i važan deo analize konkurencije treba da bude i pregled linkova sa sajtova sa visokim autoritetom domena ka sajtu konkurenta. Backlink-ovi su delovi internet marketinga koji „prave razliku“.

//////

SEO dijagnostika konkurencije važan je deo procesa optimizacije sajta za pretraživače i predstavlja neodvojivi deo redovnih i konzistentnih SEO koraka. Ukoliko bismo to uklopili u vojničku terminologiju, istraživanje konkurencije često može da dovede do „otvaranja frontova“ u različitim oblastima, kako biste poboljšali rangiranje sadržaja vašeg klijenta.