Najnoviji članci na blogu

ŠOKANTNO: šema prodaje lažnih ocena na Google-u

Objavio , dana новембар 24, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Optimizacija sajta
google recenzije

…ovako bi glasio naslov u nekom od naših tabloida, korišćen u bespotrebnom dnevnopolitičkom kontekstu

Potrošačko udruženje Which? razotkrilo je mrežu plaćenih recenzenata koji za novac daju lažne ocene britanskih preduzeća na Google-u, počev od kompanija za kućne poslove do berzanskih posrednika.

Nije nikakva tajna da se na brojnim lokacijama na Internetu mogu pronaći sajtovi koji nude kupovinu lažnih broja pratilaca na Instagramu, lažnih lajkova i komentara na YouTube-u, a da ne govorimo o kupovini lažnih pratilaca na Twitteru, od strane nekih političara.

Da bi istražio ove zloupotrebe sa lažnim recenzijama, Which? je osnovao lažnu kompaniju pod imenom Five Star Reviews i za samo 150$ kupio 20 lažnih Google recenzija sa sajta pod nazivom Reviewr. Ova firma sa „zanimljivom“ oblašću rada nudi 100% trajne kritike koje neće biti izbrisane, a kupci čak imaju mogućnost da kupuju recenzije i biraju broj zvezdica za svaku recenziju.

Savet: ne radite ovo, pre ili kasnije, Google otkrije prevaru.

BiznisCentar ponuda: SEO marketing (Optimizacija sajta za pretraživače)

Poverenje – ključna karakteristika na Internetu

Kada Google indeks sa svojim algoritmom pristupa vašem sajtu, jedna od metrika koju računa prilikom predstavljanja rezultata pretraživanja je tzv. E-A-T: Expertise, Authority and Trust (stručnost, autoritet i poverenje).

Upravo T u navedenom algoritmu je nešto što je Google-u veoma važno – što blistavije recenzije lokalnih klijenata i potrošača iz stvarnog života signaliziraju najvećem svetskom pretraživaču nivo pouzdanosti vašeg preduzeća.

bizniscentar u lokalnoj pretrazi zrenjanin

Kako Google Review pomaže optimizaciji za pretraživače

Brojne studije pokazale su konkretne dokaze da recenzije na Google-u imaju važnu ulogu u rangiranju rezultata pretraživanja.

Početkom 2018. godine, Google je odlučio da zabrani anonimne recenzije bez Google profila i mnoge firme izgubile su recenzije na svojim Google My Business stranicama, a kao posledicu toga, izgubile su za nekoliko mesta i pozicije u Google pretragama, a neke čak i ispale sa prvih stranica rezultata pretraživanja.

Jedna slična studija pokazala je da Google recenzije čine 15% vrednosti faktora prilikom rangiranja rezultata pretraživanja.

Zašto su Google-u važne recenzije

Google recenzije mogu dati preduzećima veliki rast kredibiliteta bez ulaganja dodatnog novca u promociju. Mnoge prednosti dobijanja recenzija u lokalnim pretragama uključuju bolje rangiranje za lokalni SEO, povećanje nivoa svoje online reputacije i unapređenje biznisa.

  • Google Business Reviews povećavaju poverenje u brend – razna istraživanja pokazala su da će kupci u lokalnim pretragama najčešće kliknuti na linkove preduzeća koja imaju četiri ili pet zvezdica, dok čak 80% kupaca čita komentare drugih kupaca kako bi se informisali o proizvodu
  • Google Business Reviews povećavaju CTR broj klikova na rezultate pretrage u kojima je vaša firma značajno će porasti zahvaljujući dobrim komentarima kupaca
  • Google Business Reviews povećava broj prikazivanja vaše firme u rezultatima pretraživanja kao i saobraćaj na sajtu

Schema Markup – kako prikazati recenzije svojih proizvoda na Google-u

Ukoliko na vašem sajtu imate proizvode čije recenzije želite da izdvojite, vrlo jednostavan način je implementacija markup code-a. Dodavanjem ovog posebnog web dodatka na vaše stranice pojedinačnih proizvoda omogućićete posetiocima da se upoznaju sa ocenama tih proizvoda – opcija koja je najčešća prilikom kupovine u internet prodavnicama.

Pročitajte još: Kako se New York Times uz pomoć SEO-a bori protiv konkurencije
Saveti: 10 razloga zašto Google „ne voli“ vaš sajt
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar