Najnoviji članci na blogu

Šta je dobar sajt?

Objavio , dana новембар 24, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta, Web dizajn, Web hosting
sajtovi

U doba opšte digitalizacije, kvalitetna izrada, optimizacija i kvalitetno održavanje sajta spadaju u najvažnije aktivnosti

Najkraće rečeno, dobar web sajt je kvalitetno urađen projekat predstavljanja vašeg biznisa, u formi i funkciji. Sajt mora da ima jasan cilj, potrebno je da bude vizuelno dopadljiv i jednostavan za navigaciju. Tehnički je potrebno da bude optimizovan, stabilan i siguran.

Ovo su najosnovnije karakteristike dobrog sajta, a pokušaću da nabrojim i ostale detaljne delove kvalitetne i efikasne internet strategije prilikom izgradnje i razvoja sajtova.

Ciljevi sajta

Svaki sajt treba da ima određenu namenu i ona treba da bude jasna svakom posetiocu sajta u prvih nekoliko sekundi nakon što otvori sajt. Da li se na sajtu prodaju ili samo predstavljaju proizvodi, da li vam sajt služi kao katalog ili internet prodavnica, da li je vaš sajt blog sa tekstovima ili receptima, da li želite posetioce da privučete da prate vaš online magazin, itd, itd potrebno je što jednostavnije da pokažete samim sajtom.
Ono prema čemu se danas sajtovi grade jeste namera korisnika (eng. user intent), što praktično predstavlja i osnovnu marketing funkciju – dati kupcu upravo ono što mu je potrebno.

Procitajte više: Proces izrade sajta – kako planirati web razvoj

Organizaciona struktura sajta

Dobri sajtovi imaju veoma jasnu organizacionu strukturu i osnovni cilj izgradnje kvalitetne strukture je da posetilac uz što manji broj klikova izvrši željenu akciju na samom sajtu (kupi proizvod, pretplati se na newsletter, pozove telefonom, aktivira online chat aplikaciju i dr.)

User-friendly navigacija ubrzava vaš sajt, smanjuje potrošnju resursa i, ono što je veoma važno, omogućava Google-u kao najvećem pretraživaču da jednostavno i veoma brzo indeksira celokupan sadržaj sajta.

Procitajte više: Kako pravilno isplanirati strukturu sajta

Kvalitetan sadržaj

Ono što se nikada neće promeniti, kako na Internetu, marketingu ili životu, jeste da je kvalitetan sadržaj najvažnija karakteristika vašeg sajta.
Posetioci dolaze na vaš sajt kako bi pronašli nešto jedinstveno, kvalitetno i što će zadovoljiti njihovu (već sam spomenuo) nameru. Da li je to rešenje nekog njihovog problema, odgovor na neko pitanje, pronalaženje ideje u svakodnevnom životu ili jednostavno konzumiranje vesti iz neke oblasti, na svom sajtu morate da pružite kvalitetan i jedinstven sadržaj.

Dizajn sajta

Dizajn svakog sajta je donedavno bio veoma važna karakteristika, ali s obzirom da podaci pokazuju da više od polovine posetilaca sajtovima pristupaju putem mobilnih uređaja, dizajnerske osobenosti nisu prioritet prilikom izrade sajta.
Ono što je najvažnije je da dizajn mora da se uklapa u brending strategiju vaše firme, podržava poslovnu kulturu i upotpunjuje sadržaj i organizacionu strukturu sajta.

Dobar sajt je brz sajt

Jedna od najvažnijih karakteristika, naročito posle maja 2021. godine za kada je Google najavio Core Web Vitals promenu algoritma, jeste brzina učitavanja vašeg sajta.
Morate imati na umu da su posetioci sajta nestrpljivi i da će, ukoliko se sajt učitava duže od tri sekunda, brzo napustiti sajt.

Procitajte više: 10 razloga zašto Google „ne voli“ vaš sajt

Dobar sajt je optimizovan za mobilne uređaje

Kao što sam naveo u tekstu, kada vam više od polovine posetilaca čine oni koji dolaze putem nekog od mobilnih uređaja, vreme je da detalja optimizujete svoj sajt i sadržaje za mobilne posetioce.
Takođe, ovo je i jedan od važnih faktora kada je u pitanju rangiranje sadržaja za pretraživače.

Procitajte više: Kada 55% posetilaca dođe sa mobilnih telefona, vreme je za optimizaciju
BiznisCentar ponuda: Optimizacija sajta za mobilne uređaje

Dobar sajt je optimizovan za pretraživače

Ukoliko vaš sajt ne optimizujete prema najvažnijim/najisplativijim/najefektivnijim ključnim rečima iz oblasti vašeg poslovanja, napravićete grešku i izgubiti novac. Cilj dobro optimizovanog sajta je dovesti kupce/korisnike usluga koji traže vaš proizvod ili uslugu. Ukoliko imate sajt koji je popularan, ima mnogo posetilaca, ali ne prodaje ono za šta je namenjen, znači da nije dobro optimizovan.

Optimizacija sajta za Google je najvažnija online funkcija koja se implementira tokom same izrade sajta – nikako ne posle, jer ukoliko to uradite na taj način, već ste u startu zakasnili.