Najnoviji članci na blogu

Vrste SSL sertifikata

Objavio , dana децембар 30, 2021 u kategoriji SSL sertifikati, Zaštita sajtova
kako radi ssl

Obezbeđivanje sigurnosti web sajta i zaštita privatnosti kupaca u elektronskim prodavnicama od suštinskog su značaja za uspostavljanje poverenja i sigurnosti kupaca koje jednostavno možete izgraditi obezbeđivanjem komunikacije između korisničkog internet pregledača i vašeg web sajta, i to putem digitalnog SSL sertifikata.

SSL sertifikat možete instalirati samostalno ili uz pomoć svog web hosting provajdera, kao i neke od iznajmljenih web agencija za upravljanje sigurnosnim aplikacijama.

Tokom pokušaja da uspostavi bezbednu komunikaciju sa vašim web sajtom (npr. Kada kupac izvršava online kupovinu) internet pregledač kupaca nastoji da potvrdi autentičnost stranice tako što traži SSL sertifikat koji potvrđuje identitet vlasnika sajta.

Vrste SSL sertifikata

Vlasnici i kompanije mogu obezbediti sigurnost svojih web sajtova birajući između tri vrste SSL sertifikata: SSL sertifikate koji validiraju organizaciju/kompaniju (eng. Organizationally Validated (OV)), SSL sertifikate koji validiraju domen/web adresu (eng. Domain Validated (DV)) i SSL sertifikate proširene validacije/provere (eng. Extended Validation (EV)). Svi SSL sertifikati sadrže šifrovanje podataka i prikaz ‘https’ oznake u internet pregledačima korisnika.

  • SSL sertifikati koji validiraju organizaciju/kompaniju (eng. Organizationally Validated (OV) SSL Certificates) predstavlja nivo provere web sajta proverom da li je vlasnik legitimna i registrovana firma/kompanija. Pre izdavanja sertifikata, kompanija koja izdaje sertifikat pokreće rigoroznu proceduru provere, uključujući proveru poslovnih podataka kompanije i verifikacijom fizičke i internet adrese. Organizationally Validated (OV) SSL Certificates predstavlja odličnu opciju za bezbednost svakom preduzeću koje prima online transakcije i osetljive podatke, kao što su brojevi platnih kartica
  • SSL sertifikati koji validiraju domen/web adresu (eng. Domain Validated (DV)) – kod ovih sertifikata procedura provere nije toliko rigorozna. Prilikom izdavanja DV SSL sertifikata, kompanija koja izdaje sertifikate proverava da li se naziv kompanije i kontakt podaci slažu sa podacima u WHOIS bazi podataka. Iz razloga što DV sertifikata ne verifikuju legalnost poslovanja, em>Domain Validated (DV) SSL sertifikati su odličan izbor za firme čiji korisnici ne ostavljaju lične podatke ili su manje zabrinuti za sigurnost web sajta, a više za sigurnost identiteta sajta
  • SSL sertifikati proširene validacije/provere (eng. Extended Validation (EV)) – ovi SSL sertifikati predstavljeni su tek 2007. godine i nalaze se u ponudi BiznisCentra. Proces provere/validacije značajno je zahtevniji i kriterijumi su rigorozniji u odnosu na OV sertifikaciju i korisnici su uglavnom ograničeni određenom vrstom tipa organizacije/kompanije i vladinim agencijama. Među novim funkcijama EV SSL sertifikata je adresno polje internet pregledača kodirano u bojama tako da signalizira bezbednost konekcije. Navigacioni prozor pregledača je zelene boje i pokazuje da je sajt validiran uz pomoć Extended Validation (EV) SSL sertifikata, ima punu sigurnost web sajta i šifrovanu komunikaciju, dok se pretvara u crveno kada naiđe na neki phishing sajt ili na drugi način nesiguran. Kompletiranje EV papirologije traje između 5 i 10 dana.

U teoriji, svi poslovni subjekti i kompanije trebalo bi da teže kupovini nekog od EV sertifikata jer oni predstavljaju najbezbednije sertifikate današnjice.


Saznajte više: Šta je SSL sertifikat Saznajte više: Kako da svoj sajt uspešno prebacite sa HTTP na HTTPS protokol Saznajte više: Zašto je vašoj firmi potreban SSL sertifikat Saznajte više: Kako povisiti rangiranje na Google-u kupovinom SSL sertifikata Saznajte više: Instalacija SSL sertifikata